web analytics

Avslutningsjakt jaktsäsongen 2017/2018. ”Ragnars Minne”

Sista hundjakten för säsongen 2017/2018 ägde rum lördagen den 27 januari. På morgonsamlingen i Harshult hade Lasse, Sven-Ove, Oskar, Hans, Petter, Christian och Emil ställt upp från det ordinarie jaktlaget. Gäster för dagen var Anders i Lida som även ställde upp med utökade jaktmarker väster om Byn Lida, övriga gäster var hundföraren Joel Mobelius och Tomas ”pastorn” Lindell. Senare under morgonen anslöt även Peter Hugosson.  Efter lite morgonplanering och ”uppkittade” i nya fluorerande vinterkepsar och buffar kunde dagens jaktäventyr dra igång.

Dagen bjöd på barmark och sol men också rejäl kyla som gjorde att passkyttarna som satt i torn på hyggena blev rejält frusna.

Första såten släppte först Lasse Mimmi från Kohagen i riktning mot Lida, Mimmi krockade direkt efter släppet med rådjur och det bar iväg ut mot Gölhult och Nyby. Därefter släppte Christian Soja som fick upp älgko och älgkalv som gick ut mellan Hans och Sven-Ove mellan Eva-Lisas lycka och Treriksröset men eftersom älgkalv denna dagen bara var tillåten på Lidas marker i Kalmar län slapp dessa djur undan med brotta förskräckelsen. Under sluten av såten började det dock smälla och först sköt Tomas två rådjurskiddar vid körsbärsträden nedanför Lida och Anders fick även han fälla ett rådjur som ställde upp sig på 40 meter. Innan såten var avslutad smög två vuxna älgar förbi Sven-Ove som stod vid treriksröset.

Efter såten var det dags för samling, kaffe och sollapande nedanför Lida. Emil och Petter som suttit på ett rejält hygge nedanför Lida vittnade om rådjursobservationer till höger och vänster och även med lite skarvande förstod vi att det skulle finnas fortsatt gott om rådjur kvar i gränstrakterna mellan Harshult och Lida. Under kaffet mindes vi även Ragnar som gått bort tidigare i veckan och några historier från Ragnars tid ventilerades.

I den andra såten släpptes först Mimmi från Bohult, Joel gick in med drevern Boy från gränsen mellan Harshult och Venshult och till sist släpptes Soya från kvarnen in i riktning mot Lida. Rådjursobservationer hit och dit, många jakter fram och tillbaks och ett fällt rådjur för Emil slutade såten med. Här var det rejält livat, något rörigt och flertalet rådjursobservationer så trots fällt vilt i såten kändes det som det kunde blivit ett ännu bättre utfall.

Med känslan som på ”skånska drevjakter” intog vi därefter korvar i solskenet utanför Hasselås. Känslan i luften av att dagen hade mer att bjuda på infann sig och med inställningen att gå ”all in” sista hundjaktdagen bestämde vi oss för ett ”folkadrev” eftersom hundarna och hussarna skulle iväg på andra tillställningar på kvällen.

Målet för drevet blev Åbromåla där Oskar och Emil ställde upp som kortdrivande stöthundar. Sven-Ove, Tomas, Petter, Peter och Christian intog sina pass och Lasse intog en semla. Efter ett sicksackande och stötande i såten, några rådjursobservationer så noterade Sven-Ove vildsvin som kom i blötmarkerna i riktning från Åbro in mot vildsvinåteln. Pulsen höjdes därefter rejält på passkyttarna och vildsvinet vände tillbaka in i såten och plötsligt small det. Tomas fick skjuta sitt tredje vilt för dagen och blev därmed utan konkurrens dagens okrönte jaktkung. Extra roligt att få vildsvin i pass på drevjakt och dagen slutade mycket lyckat med en summering på fem fällda vilt.

 

På väg hem till logen för att ta om hand om dagens fällda vilt noterades ytterligare en ko och kalv fint uppställda i tallskogen utmed Källerydsvägen så det finns hopp om innehållsrika jakter även kommande säsong.

/Oskar (med foton från Peter)


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *