web analytics

5 månader 5 rådjur

Här kommer en liten summering av 16/17 års rådjursjakt. Visserligen återstår en jaktlördag men hittills har det fällts 5 rådjur i Harshult.

  • Nr 1. Emil sköt en bock (!) på bockjakten den 20 augusti
  • Nr 2. Lasse sköt ett smaldjur för Mimmi på första(?) släppet efter älgjakten på pass 37
  • Nr 3. Andreas sköt ett hondjur vid Oves stenar den 17 december. Vi får väl räkna det till Soyas rådjur även om hon inte följde med ut.
  • Nr 4. Lasse sköt ett kid 12 januari för Mimmi i ribban nedanför Götes kulle
  • Nr 5. Harald sköte en liten bock utan horn den 21 januari på Källebäcksfällan. Kom som löske vid sidan av drevet.

Lite anekdoter och bilder från Årets rådjursjakt

Från 20 augusti, från Emil:
”Satt i ståltornet nedanför Ragnars vägskäl. Mycket dimma så svårt att se till en början. När dimman lättade så började jag locka med butalon. Efter cirka 30 min så kom bocken långsamt i ny planteringen. Men fick vänta länge innan jag kunde skjuta den då slyn var så tät. Sköt den på 40 meter med knall och fall. Var en liten ungbock. Nyfiken, men absolut inte i brunst.”

 

Från 12 november:
”Smällkallt och mycket snö. Mycket snöbrott så vi fick såga oss fram. Fin jakt från Wilson i Kohagen. Fin jakt från Mimmi från Hasselås upp i månlandskapet och tillbaka. Fin jakt av Soya från odlingsmossen. Härlig dag men inget skjutet.”

Från 17 december:
”Första drevet var Soyas från Årbomåla. Mycket rådjur i såten för först stod jag lite fel vid Oves stenar och kunde inte skjuta då Soya drev upp rådjur ett från ungskogen. Flyttade på mig och ironiskt nog drev Soya tillbaka där jag precis stått. Jakten gick vidare ner emot sjön och störde väl så mycket att ett rådjur försökte smita ut. Tog sats från vägen, men hann dock stanna till några sekunder ca 70 meter från tornet. Det räckte!”

Från 27 december:
”Stormen Urd härjade kvällen innan så manskapet blev väldigt decimerat. Hundarna hördes inte så bra kanske men vi hade ändå en trevlig jaktdag och fin jakt, men kontakt med både älg och rådjur! Men lite blåsigt var det nog allt, för järntornet på Ragnars väg blåste ner under dagen. Ingen satt i”

Från 14 januari, från Lasse:
Äntligen en jaktdag utan störande vind.
Lennarts Dante och Siverts Zäta inledde jakten i kohagen, Z tog upp direkt och drev två rådjur som efter några rundor runt Peters torn drev in på. Lida och över Götekulle ner vid Hasselås. Körde sedan en god stund på kullarna på andra sidan stora vägen.

Dante körde en sväng mot Gölhult efter att Harald sett två djur vid Harshultsgölen.  Mimmi gick in i luckan och tog upp i månlandskapet och drev ner mot Harsakärr och vidare upp en runda i Göteskulle rundade sedan kärret en gång till innan det bar av ner mot Åbråmåla. Ko och kalvslag över stora vägen vid Tallen gjorde att vi drev av Hjortegöl och Hjortegölskulle, dock utan älgkontakt.
Vi hade dock ett strålande väder😊

Från 21 Januari:
Härlig solig dag. Först drev med Soya i Åbromåla. Tyvärr satt ingen vid tornet vid Vensjöspetsen, för där gick jakten, kanske på älg eller gris? VI flyttade fram positionerna och Andreas och Ludvig körde förbi Lass och Annika som passade vid Tallen. 10 meter senare ser vi ett rådjur 70 meter bort på fällan och kan naturligtvis inte låta bli om att tipsa Harald som tog sina fem steg till höger och kunde skjuta en liten bock.

Fortsatt fina drev av Mimmi och Wilsson med en hörbarhet som var hur bra som helst i det soliga vädret.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *