web analytics


image4

Förutsättningar:

 • 2 vuxna och 1 kalv på licensen
 • Lite älgar synliga inför jakt, bl.a en 8-taggare och en eller kanske två kor med kalv. Dock inga säkra kort.
 • Många nya torn, alla utmärkta i Wehunt.
 • Första året med kortleken och lottning av såväl pass som drevkarlar.
 • Lite nya förmågor och andra som tackat nej. Ingmar som inte missat en älgpremiär i Harshult sedan -68 har efter knappt 50 år lämnat älgbössan på hyllan.

Måndagen den 12:e

Vi började med sittning i vanlig ordning från 7 till 9. Lasse, Sven-Ove, Harald, Christian & Carolina, Emil, Peter, Petter, Oskar, Andreas och Ragnar som eldar. Resultatet var skralt; några rådjur, en enstaka räv men inga älgar i sikte. Roligt dock att vi fick besitta lite nya pass och torn så här på premiären bl.a. Kebabtornet vid M-skylten, Målentornet, Nya blå tornet och nya tornet vid Källeryd.

IMG_20151012_075156Härlig gryning från nya tornet vid Källeryd

Efter fika i jaktstugan drevs Reservatet och Åbromåla av utan älgkontakt. Vi fick vänta till efter-maten-drevet vid Månlandskapet innan det blev älgkontakt.

Emil och Harald drev på för fullt och efter ett tag hörde både Harald och Peter (vid milstenen) att det brakade till ordentligt inne i såten. Harald rapporterade dock ödmjukt att han hörde något som eventuellt ”bumpade till” inne i såten. Men älg var det  för någon minut senare rapporterade Christian (sittandes i odlingsmossetornet): ”Pass upp Ove, älg på väg till dig”.

Vi runt omkring kramade våra studsare, blickade in i såten men väntade framförallt på den förlösande knallen. Och jodå den kom. Sven-Ove hade sett älgen från sitt pass ovanför ladan då den sprintade över mossen. Den han dock vika av lite så han fick vänta med att skjuta till den var uppe på fällan. ”Pang”. … …

Och sedan förvirrat utredningsarbete. Christian och Ove såg inte längre någon älg men försökte reda ut om den påskjutna älgen låg eller inte. Samtidigt försökte Oskar reda ut om den älg som han just såg var den som egentlig skulle ligga. Lurigt läge och mycket upphetsat viskade på radion under ett par minuter.

Rätt älg låg 🙂 på samma plats som hon blev påskjuten. Och vi fick gratulera Ove till en fin kviga med centimeterstora horn exemplariskt skjuten med ett skott i bogen. Och nollan var spräckt.

IMG_20151012_143817Kvigan med det största av de två hornen.

Tisdagen den 13:e

Vi tappade Petter och Emil men övriga gav sig ut på pass. Själv fick jag oväntat mycket djur i pass på odlingsmossen. När jag smög upp i tornet strax innan 7 upptäcktes jag av en skock sällskapliga kor som kom fram till tornet som smackande och råmande höll mig sällskap. När de äntligen gav sig av satte en polsk snickare på Radion i Lavekulla och bankade i otakt på någon takplåt. Jag fick bra koll på väderleken i Bottenviken och Kvarken den morgonen, men det kom inga älgar.

IMG_20151013_071300Lockande skott. Inget koförbud, hög slaktvikt och kul trofé. Skjuta eller inte?

Det blev i alla fall älg i första drevet. Peter och Ove drev av kohagen och snart fick vi glada tillrop att älg var i såten. Älgen gick så småningom vidare till Christian som satt på pass i Kebabtornet. Och nu började det bli spännande:

 • Det var en kviga dvs. skjutbart djur.
 • Hon var inom håll och på rätt mark
 • Hon kom i lagom tempo och stod till slut stilla.
 • ..ute ur tätningen och visade sin bredsida för Christian
 • ..men av någon anledning ställde hos i sig precis mitt för Andreas som satt i Rävpasset. Χ

Några steg ut och Christian skulle kunna skjuta… Då vände hon och sprang in i såten igen och några minuter senare smög hon ut vid plåtarnas jaktkoja och lyckades överleva drevet.

… och dagen. För inte stod hon i Harsa Kärr, inte runt Hjortegöl och trots att Lasse hörde härliga knak på kullarna vid passet så kom varken hon eller någon annan älg ut på passkyttarna. Utan älg fick istället anse att maten blev dagens behållning.

IMG_20151013_131705Ove’s välrullade köttbullar serverade med klyftpotatis, gräddsås och lingon samt efterrätt

Lördagen den 17:e

Familjejakt med många-många skyttar, drevkarlar och drevkvinnor. Nu skulle älgarna tas!

I en fantastisk välorganiserad jakt hann vi även med mycket den här dagen:

 • Hjortegöl och Reservatet i ett brett vältimat svep.
 • Åbromåladrevet genom blötmark och täta planteringar.
 • Stormiddag med goda hamburgare och mycket tillbehör för 30 matglada gäster arrat av fam. Lindell.
 • Månlandskapet med inslag av dovviltskalvar på vägen (eller om det var joggare)
 • Kohagen med inslag av många legor, mycket spillning och misstänkta älgar
 • Lägg därtill mycket kaffe, lite regn i luften och därmed härligt älgväder.

Dagen var egentligen perfekt förutom att älgarna just denna dagen hade valt att inte ställa sig på Harshults marker.  Vi fick istället nöja oss med ganska många rådjurskontakter, en vettskrämd joggare och trevligt umgänge. Och det finns ju fler älgveckor 2015!

IMG_20151017_103551Flera gula sydvedkepsar än älgar

IMG_1202 IMG_1204Lunchtime

Kategorier: ÄlgJaktåret 2015

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *