web analytics

Lite dålig koll hade vi i år på älgarna. Rapporter hade inte direkt flödat in, varken om stora tjurar eller stationära s.k. bara-att-skjuta-och-hämta-med-traktorn-älgar. Men som vanligt var vi inte så oroliga. Det där hade ju en tendens att lösa sig under första veckan. Och detta året behövde vi väl knappt ens vänta in första fikarasten.

Peters älg

Christian

Christian

Måndag morgon och aldrig har vi varit så många jägare: Ragnar, Ingmar, Lasse, Peter, Harald, Oskar, Petter, Christian, Annika och Ove. Uppgiften var som så många gånger förr att skuta en vuxen och två kalvar.

Efter en lugn morgonsittning utan någon älgkontakt (och en efterföljande fika) var det dags för första drevet över reservatet. Oskar och Andreas travade iväg på sin vanliga runda runt reservatet och till Hjortegölskullefoten. Lasse var redo från Lavekullagränsen och drevet kunde börja.

5 minuter gick och så var årets första älgkontakt ett faktum. Harald hojtade till uppe på kullen att han lagt an på en kviga men inte riktigt lyckas komma till skott. Kvigan gick vidare till Lasse som var flankdrevkarl (med bössan redo). På lite för långt håll och utan perfekt läge blev det några spännande minuter över radion medan älgen funderade på vart hon skulle ta vägen och Lasse funderade på om han kunde skjuta. Hon vände om och antogs vara kvar i drevet, dock på väg mot reservatet, över ån och säkerheten. Drevkarlarna jobbade på för att sluta älgen i en säck och det verkade ha gått bra för Peter som satt vid Danielstornet såg henne sedan gå ut ur ungskogen mot Ljungdalsvägen, tveka en stund och sedan gå in igen och lyssna.

Drevkedjan närmade sig samma ungskog och när Andreas som första drevkarl klev in i det täta och från öster och sade HO-HO hördes samtidigt första skottet över nejden. Kvigan hade återigen gått ut mot Peter, som sköt första skottet mot henne mitt på vändplan. Ett par skott senare hade kvigan nästan sprungit ner tornet som Peter suttit i och sedan lagt sig fint tillrätta nära vägen ner på ån. Stort Grattis till Peter som fällt sin andra älg!!!

(Och det där med Kviga är ju relativt. Efter att ha tagit fram skjutmått, mikroskåp och diverse mätutrustning kunde vi konstatera att kvigan hade mikroskåpiskt små horn. DNA-testerna visade dock tack och lov att det var en kviga och inget annat.)

Hem och flå, käka tacko och ladda för ett nya drev. Först körde vi från Åbromåla till Valters fälla utan resultat och nästa drev planerades från Valters fälla fram till Odlingsmossen över Månlandskapet. Skyttarna placerades ut och när de två sista heta passen var kvar att fördela skedde en lottning mellan Petter och Christian. Petter hamnade vid glasögonpasset och Christian vid tornet i ledningsgatan.

Peter, Ingmar och Andreas drev på från söder men hann inte så många meter innan rapporterna kom om att det var älg i drevet i form av ko och kalv. Lasse hade sett dem från sågplan och de antogs vara på väg emot Petter och Christian. Så small det några skott i ledningsgatan och Christian berättade stolt över radion att kalven låg!! De hade kommit smygande i ridån mellan fällan och vägen som så ofta förr. Stort grattis till Christian!! och hela laget för en väl första genomförd dag.

Tisdagen blev mer spännande än förväntat. Trots att vi redan decimerat stammen hade vi älgkontakt i första drevet i kohagen (vuxet djur) samt ko och kalv inne vid Hjortegöl som smet ut nästan inom räckhåll för Ove. Det fanns altså bud på mer. Vi fick även i oss en härlig lunch gjort av hemgjort pytt i panna signerad Ove.

Förhoppningarna inför lördagen var stora. Nya skyttar och nytt drevfolk gjorde att vi hade mycket folk i buskarna. I första drevet från reservatet och lavekulla hade vi både 2 tjurar samt ko och kalv inne. Kon och kalven vallades runt och gick sedan till sist ut förbi Axel och Hans vid stora fällan ovanför passvägen. De kom dock i en märklig formation men kalven först och i god fart varför skyttarna föredömligt avstod sina skott.

I nästa drev från Åbro hände annat märkligt. Det var inga älgar i drevet, men däremot låg ko och kalv på lilla kullen vid Vensjön/Valters fälla där två av våra pass var belägna. När Axel och Petter tog sig dit smet älgarna retligt ut och smög vidare emot Harsakärr. Drevet fick löpa ut, men nytt drev startades upp för att få med älgarna emot odlingsmossen. Och jodå, älgarna var med, men trots mycket folk i både drevkedja och skyttelinje hittade älgarna en lucka och smet ut vid Mossvägen.

Efter en fantastisk lunch (Skaldjurspaella, grillad kyckling, tårta, hembakt bröd etc.) av Åkergränd-Svahns var det dags för veckans sista drev genom kohagen. Återigen hade vi vuxet djur inne som smet ut vid M-skylten, vilket innebär att vi för dagen hade älgkontakt i dagens alla fyra drev.

Så första veckan kan summeras:
– 2 av 3 älgar skjutna. Peter och Christian var de lyckliga.
– Älg i mer än hälften av alla drev.
– Fortsatt god ställning på matfronten.
– Det blir fler och fler i gemenskapen
– Som alltid lika trevligt!

P1040520_2

Kategorier: ÄlgJaktåret 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *