web analytics

Är det älgar överallt eller är vi bara så extremt effektiva?

Hans och kalven.

Innan vi kommer in på själva jakten får vi ta det här med nydaning och väntan: 2017 var året då en mycket gammal sed bröts. Vi skulle inte längre starta jakten den 2a måndagen i oktober.  Nu skulle vi bli moderna och följa forskning. I sig helt rätt, problemet var bara att gubbarna som bestämmer över älgjakten inte var lika moderna. Det där med informationssamhälle, e-post eller ens telefon för att kommunicera om jaktstart över sockengränserna verkade man inte ha vågat pröva. Några smålänningar började därför jaga älg 9e oktober, andra den 14e, ett flertal den 16e. Vi fick vänta fram till den 21a oktober. Så väntan blev lite lång :-/.

Rapporterna hade hunnit strömma in från andra jägare om älgar och stora oxar.  Inte minst gladdes vi när vår kära Christian lyckats fälla en 10-taggare 100 meter från sitt hus. Vi hade ju även interna rapporter från Anton Pihl. Mest av allt hade vi span på en femtaggare som hade blivit fotat vid två tillfällen vid Lidabacken och vid Gudrunfällan så sent som kvällen före jakten. Men vi hade även fått rapport om ko med kalv nedåt Hasselås och två kvigor runt byn. Vi hade nog alla blivit rätt laddade.

Så kom då lördagen den 21a och manskapet var starkt; Hans, Lasse, Ove, Peter, Andreas, Oskar, Emil, Christian, Petter, Axel, Christer som skyttar. Sofia, Anton, Annika och Carolina som drevkarlar. Trots att vi var många saknade vi en. En viktig. Harald. Vår egen proffsjägare som inte längre var med i gänget. Men som ändå var med på nåt sätt. I år saknade vi även Ragnar som inte orkade ta sig ut till älgjakten för att supportera laget.

Redan innan morgonen sittning kom första älgkontakten. När Peter svängde in på Harshultsvägen strax innan 7 mötte han en älg på väg ut ur såten som vi misstänkte var femtaggaren från Gudrunfällan.  Vi blev lite tveksamma till att testa kohagen för första drevet, älgen var ju borta, men som tur var gjorde vi det ändå!

Drevet hann knappt börja innan vi hörde en smäll från Trerikssröset. Ko och två kalvar hade smitit ut i sidopasset när Sofia trampade in emot Gölhultslyckan. Precis när de smet över vägen lyckats Hans få skotttillfälle på den första kalven som la sig direkt. Wow, vilken start och dessutom en kalv 🙂 och kul att Hans fick skjuta för första gången på länge i Harshult.  Drevet gick vidare med Christian och gänget. Mitt i såten fick Soya upp ett ensamt djur, troligen kviga som smet ut mitt emellan Emil och Oskar vid gudrunfällan. (Räknar vi med Peters morgonälg hade vi 5 älgar inne i kohagen. Det ni!)

”Kvigan” hade nog inte gått långt för när vi drev av månlandskapet var hon med och igen och smet ut mellan Hans och Axel vid mossvägen med Soya ivrigt skällande efter sig. Älg även i den såten altså.

Emil och älgen

Vi tog hand om kalven och åt lite ”kebab” och pommes innan vi tog oss an den tredje såten (Från Källeryd och Hjortegölskulle fram till passvägen.) Redan i utställningen fick Andreas se en kviga och trots ansmygning i strumplästen inpå rätt nära håll blev det aldrig rent skottfält och smällen uteblev. Kvigan kunde istället smita ut mellan gölen och 12taggarpasset där både Peter och Annika gjorde allt de kunde för att vända den utan att lyckas (Peter upp och ner och Annika tillbaka in i såten). Men vad gjorde det. Det finns ju fler älgar. Christian berättade på radion att han anade älg långt i förväg där i reservatet. Efter några minuter gick Soya ikapp älgen och började skalla. Nån minut senare försökte älgen smita ut vid Daniels utan att ana Emil som var beredd med sin 30-06a. Två smällar och såtens andra kviga fick bita i gräset. Grattis Emil till första vuxna älgen!! Sen ett nästan lika stort grattis till Soya och Christian. 

Efter att vi tagit hand om älgen jobbade vi lite på det ståndsmässiga. Grabbarna Svahn med Emil, Ragnhild och Lovisa hade tagit älgpremiären till en ny nivå. Kvällen tillbringades i mangårdsbyggnadens matsal och i den heta badtunnan.  Med maten, drycken, tårtan och kaffet och det varma badet så kände vi oss alla som exklusiva gäster på något sörmländsk gods. Nöjd!

Den goda stämningen behövdes för nästa morgon skedde ett misstag som inte ska behöva hända. Andreas kom till Kebabtornet på morgonen och några minuter senare dök det upp en älg en bra bit ut på den stora fällan. 6x förstoring och Andreas konstaterade att det måste vara 5-taggaren som smugit omkring på samma fälla tidigare. När älgen några minuter senare var skjuten på Götes kulle visade sig att det bara var fyra taggar :-(.

Trist och slarvigt. Speciellt för laget som hade sett fram emot lite mer älgjakt och för Lasse som fick ringa och meddela kretsens ordförande om ”dådet”.  Laget fick dock lite roligt åt Andreas stressade sms-meddelande till den gemensamma sms-gruppen med autokorrekt på (se bild) och Lasse hängde på och förklarade att alla älgar är rätt slutna av sig (innan man lär känna dem) så skjut inte.

Ordbok för alla oinsatta:
Kille=Kulle,
Asiater=Ligger,
Y
orn=Torn,
Ligger=Älgen är död,
Slutna=Skjutna

Maten dag två höjde även stämningen. Oskar hade fixat hemmagjorda hamburgare gjort på älgfärs och hem-mald fläsksida smakade förträffligt till pommes, chips, Sofias aioli och alla andra tillbehör :-).

Familjejakten den 28e oktober blev i alla fall av och innehöll ändå det viktigaste. Många och glada familjemedlemmar, fällt vilt (Petter sköt en bock), älgar i pass (2 hos Lasse och 1 hos Oskar), tuffa drev där minst en gick vilse (Ludde) samt god mat och härlig gemenskap!  Nu väntar vi bara på att Herman tar till vapen så blir familjejakten komplett 2018.

Summering : 3 älgar skjutna på mindre än ett dygn och totalt 9 älgkontakter under dygnet, trots att mesta tiden spenderades i slaktboden. Dessutom:

  • Nytt premiärdatum √
  • Fler och fler glada jägare redan på premiärdagen √
  • Gott om älg  √
  • Effektiv jakt  √
  • Ståndsmässig premiärkväll √
  • Två nöjda skyttar √
  • En lite för het skytt är redo att gå drev nästa år √
  • Samt stor saknad av vår vän Harald som vi gärna hade haft med

Jaktlaget på familjedagen

Effektiv älgjakt (Virserums slakteri)0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *