web analytics

Det ska vara kalv i år

Vi startade lördagen den 19 oktober och hade fått tilldelning på en vuxet djur och två kalvar. Nytt för i år var även att vi skulle spara alla tjurar upp till udda åtta. Laget var som vanligt samlade (ingen missar nu nån premiär) och dagen till ära hade vi även fått med oss Thomas om skytt, Oskars svärfar och Petters Sofia.

Morgonpasset på lördagen gav inte så mycket. Ingen älg synlig även om vi räknade in ett antal rådjur. Tomheten hängde i även under reservatsdrevet. Men sen hände det saker.

Drevet från Åbromåla hade knappt ens kommit fram till första vägen när det small två skott. På första sidopasset vid Oves stenar stod Oskar och fick ko och kalv som försökte smyga ut från drevet. Två ganska snabba skott från Oskar satte stopp för det försöket. Kalven la sig och vi kunde fortsätta drevet. Soya försvann med kon och vi övriga trampade på och anade att vi hade mer vilt med framför oss. Och mycket riktigt. 3 grisar sprang ut på Thomas som stod vid Petter stubbe, som tyvärr inte hann skjuta innan grisarna lämnade såten.

Grattis Oskar! Skönt med en bra start.

Lastat och klart!

Efter lite go mat fortsatte vi och drev av Hassakärr och Månlandskapet. Ingen älg inne men verkade vara gott om vildsvin. Mitt under drevet fick vi skyttar även höra ett skräckslaget rop från Sofia. Hon gick på en råbock som inte ville flytta på sig utan låg stillsamt och bevakade henne utan att göra ett försök att flytta på sig. Sånt händer sällan på bockjakten.

Vi skulle väl hinna ett kort drev till och bestämde oss för nya Lavekullamarken. Vår strateg Lasse klurade lite och berättade om sin strategi för det första drevet nånsin. Ett genialiskt beslut. Soya och den 6 man starka drevkedjan fick med sig hare, 4 rådjur, vildsvin samt ko och kalv fram till oss skyttar. Emil satt först i raden och fick höra knak i lövet och till sist dök det upp ko och kalv i riset. Svårt och skjuta och oturligt nog drog de av emot stora vägen. Snabba kommandon till drevkedjan på vänsterkanten som springande och extra högröstade pressade tillbaka älgarna. Och det gick ju bra!. En stund senare fick Emil tillbaka dem. Nu var det fritt skottfält. Kalven stannade till, Emil sköt och rapporterade bara några sekunder senare att kalven låg. Kon fortsatte och stod retsamt länge framför Axel och gick sedan förbi Thomas på sin väg ut ur såten. Men sagt är sagt, vi skjuter inte kor som vi vet har haft kalvar. Men en härlig och fartfylld avslutning på dagen blev det. Grattis Emil!

Första älgen på Lavekullaskiftet

Söndagen den 20 oktober träffades vi i köket redan 07.30 och resonerade oss fram till att vi skjuter nog kalv om det kommer något. Kanske inte så dumt val med tanke på vad som skulle komma i drevet i Kohagen.

Axel gick upp och satte sig i Haralds torn och nästan omgående hörde han Knaken med stort K uppe på kullen. Knaken närmade sig men ville liksom inte ut på fällan utan flyttade sig s sydöst mot kebabtornet och tjurtornet där Andreas och Petter satt. Även Andreas hörde knaken, fattade att det var älg på gång. Straxt efteråt kom mycket riktigt ett vuxet hondjur där inne i skogen. Nån sekund senare kom ytterligare ett hondjur och en kalv. Sedan följde två spännande minuter när älgarna smög sig fram och gömde sig i en stund i en liten dunge mellan Petter och Andreas. Var skulle de gå ut? Och vilket djur skulle man i så fall skjuta?

Den första kon valde till sist väg och gick rakt emot Andreas. Hon stod och vädrade en stund i dimma, medan de andra två gömde sig kvar i dungen. Kon fortsatte och de andra kom ut och var faktiskt ett ögonblick ställda emot Petter innan de liksom kom på att den första kon gick en annan väg. När kalven väl vänt om och visat bredsidan kunde Andreas skjuta. Kalv nummer tre gick i backen och både Petter och Andreas kunde pusta ut.

Det blev kalven!

Vi hann att smaka Hans fantastiska soppa och Sofias hemgjorda ostkaka innan vi tog ytterligare ett drev. Men sen bröt vi. Vi var ganska nöjda och ville ju såklart spara en älg till kommande familjejakten. Vi kan nog för övrigt lite malligt konstatera att vi är rätt effektiva i våra drev. Finns det älg inne så vill de gärna gå ut där vi har våra uppsatta torn!
Nu laddar vi för nästa lördag och hoppas på… kalv såklart!


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *