web analytics

Älgjakt 2016. Revansch för kohagen!!

Efter några år då Månlandskapet och Åbromåla har varit våra köttdrev fick Kohagen revansch i år, det var här älgarna fanns!
formatfactoryimg_20161010_214041

Underbar utsikt från Lidabacken där årets första älg föll.

Lite som vanligt 😉 var väl förväntningarna inte så höga då inte så många älgar hade varit synliga innan jakten. Av erfarenhet visste vi ju dock att det inte alltid spelar så stor roll vad vi trodde. 2016 års licens var på en vuxen och två kalvar.

På måndagen första jaktdagen var vi 8 skyttar på plats (Lasse, Oskar, Petter, Emil, Christian, Harald, Peter och Andreas). Ragnar var naturligtvis på plats och höll ordning på gänget och bistod med eldning och utställning av passkyttar.  Med var även en höggravid Carolina som hade speciell koll på vad Christian befann sig utifall att…

Jodå de låga förväntningarna kom snabbt på skam, redan efter morgonens sittning ( i blåst och mulet väder) fanns en lokaliserad älg. Oskar hade sett minst en vuxen älg från passet i ledningsgatan nere vid Ragnars väg. Lite osäkert vart den tog vägen men nästan alldeles säkert stor den inne på markerna. Lotten föll så att Emil och Peter skulle driva av månlandskapet/gudrunfällan men trots höga förhoppningar gick vi tomt. Istället var det i nästa drev som älgarna skulle visa sig. När Lasse och Petter drev av Kohagen var det ”fullt” med älgar inne.

Ganska så snabbt small det ett par skott och Harald (som stod ovanför M-skylten meddelande att en kviga låg. :-). Emil såg ko och kalv som var på väg ut emot Christian/Oskar. Även Petter fick se ekipaget som ändå lyckades lura jaktlaget och förmodligen rundade den två man starka drevkedjan. Även en fjärde älg fanns inne för mitt i turbulensen kom en fyrtaggare ut vid Kvarnvägen, lagom i håll för Christian!

Vi mötte alla upp skytten och möttes inte bara av en underbar utsikt utan även av solen som hade behagat komma upp på oktoberhimlen. Kvigan följdes av matpaus och ett avslutande drev i Åbromåla innan det var dags för att ta hand om älgen, få ut ett torn och en avslutande sittning för några få på kvällen.

img_20161012_222124

Harald levererade inte bara en skjuten älg. Vi fick även sol och blå himmel.

fullsizerender

Oskars foto från Åbromåladrevet vid Vensjön

På tisdagen hade vi tappat Emil, men istället hade vi fått med oss Ove så fortfarande var vi 8 skyttar och Ragnar! Under sittning på morgonen hade återigen Oskar sett en älg, denna gången var det en ”icke-skjutbar-kviga” som hade varit synlig på Valters fälla. Men någon ko och kalv hade vi aldrig kontakt med den här dagen. Dock var det återigen kohagen som levererade älg, denna gången en tvåtaggare som gick ut på exakt samma ställe som storebror hade passerat ut dagen innan.

Lasse upptäckte även en annan intressant sak. Rävar äter inte bara äpplen, de verkar tokiga i dem. Trots att både Mimmi och Lassse skrämde iväg räven uppe vid Källeryd tog det inte lång tid innan äpplena lockade tillbaka den.

img_20161011_125952

Tisdagslunchen med gräddpytt, stekta ägg och rödbetor :-).

Lördagen var det familjejakt. Vi var egentligen inte så imponerade av uppslutningen på morgonen då vi nog endast hade 5 extra drevkarlar på plats (eller skall vi kalla det drevtjejer Sofia, Stina, Johanna, Lovisa och Annika?). Men uppslutning ökade under dagen och till sist kunde vi mönstra inte mindre än 10 extra drevkarlar och massor av lunchgäster!!

Dagen böjade annars väldigt spännande med att flera hade kontakt med ko och kalv uppe vid Daniels. Harald var nog närmast med att komma till skott och såg dem inte mindre än tre gånger. Till sist var det dock älgarna som segrade. De smet troligen ut både ur såten och hela marken. Trots idoga försök att hitta dem återfann vi dem aldrig varesig i Åbromåla, Månlandskapet eller i Kohagen.

Ytterligare en älg fick vi dock se. Eller vi och vi… Lasse såg och lyckades filma en älg vid Oves stenar då Christian och drevkedjan drev av Åbromåla. Vi såg dessutom massor med rådjur, förmodligen för att vi hade en lite tätare drevkedja!

Så summerat första veckan: En vuxen älg skjuten, ganska många älgkontakter, hyfsat med rådjur och massor med god mat och trevlig gemenskap. Kalvarna brukar ju ordna sig framemot december… och glöm inte att rävar äter äppen!

jaktstuga

Ljus och värme efter att ha suttit ute den blåsiga måndagsmorgonen

dsc01810
 Laddad i väntan på att drevet skall starta

dsc01823

Samling vid älgen

dsc01824

Älgen!

dsc01846

Laget!

dsc01830

Skytten Harald

dsc018642

Ragnar som fixat eld!

innan-sasen

Måndagslunch. Pulled pork med pommes och sånt.

img_0470

Christian och Zoya var de enda som var ute och letade älg på onsdagen!

dsc01888

Ragnar värmer upp sig efter lördagens första drev…

dsc01895

.. medan övriga fikar

dsc01929

….och nästa drev planeras!

dsc01952

Dottern med den retsamma pappan

dsc01914

Ragnar, äldst och fortfarande hövdingen som samlar flocken ♥

Stilstudie av skyttar och drevkedja!

dsc01973

Fullt hus utanför jaktstugan då Harald och co. bjuder på burgers!

img_2116img_2117img_2118img_2115img_2114dsc01996Johanna och Mimmi!

skarmklipp

Magdalenas instabild på hela drevkedjan som laddar inför månlandskapet! 0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *